Bedrijf

testUitgeverij De Eenhoorn is een kleine, onafhankelijke uitgeverij onder leiding van uitgever Bart Desmyter. De uitgeverij werd opgericht in 1990 en is gehuisvest in Wielsbeke. Anno 2015 stelt de uitgeverij zeven personeelsleden te werk en worden er 50 nieuwe titels per jaar uitgegeven. De nadruk ligt op kinderboeken in alle mogelijke genres. Daarnaast geeft De Eenhoorn kindertijdschriften en educatieve producten uit.

Boeken

Het fonds van De Eenhoorn bevat een waaier aan genres: kartonboeken, prentenboeken, boeken voor beginnende lezers, poëziebundels, fictie en non-fictie voor kinderen van 7 tot 15 jaar, young adults en geschenkboeken voor volwassenen. Daarvoor wordt samengewerkt met meer dan 150 auteurs en illustratoren uit binnen- en buitenland. Naast de 50 nieuwe titels verschijnen jaarlijks ook heel wat herdrukken en kamishibai (= voorleesplaten).

Het uitgeefbeleid van De Eenhoorn steunt op drie pijlers:
Originele verhalen die zowel kinderen als volwassenen aanspreken. Daarbij staan een origineel thema en een mooi taalgebruik voorop.
Bijzondere illustraties met ruimte voor experiment. De illustrator krijgt de kans om zijn/haar fantasie de vrije loop te laten en een eigen stijl te ontwikkelen.
Een aantrekkelijke vormgeving met oog voor details.

Bij De Eenhoorn mag er buiten de lijntjes gekleurd worden, en dat wordt opgemerkt! De boeken van De Eenhoorn vallen met de regelmaat van de klok in de prijzen. In Vlaanderen heeft De Eenhoorn al tien Boekenpauwen gewonnen, negen Boekenwelpen, meer dan tien Boekenpluimen, een Boekenleeuw, een Gouden Uil en vele andere prijzen. In Nederland werden we al twee keer bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, naast een Gouden Griffel, negen Zilveren Griffels, twee Zilveren Penselen, twee Gulden Paletten en ontelbare Vlaggen en Wimpels. Op de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna nam De Eenhoorn al een Bologna Ragazzi Award in ontvangst.

De Eenhoorn is ook actief op de internationale markt. Sinds 2000 werden ruim 550 vertalingen in meer dan 35 landen, verspreid over zes werelddelden, gerealiseerd. 
test
In december 2014 viel De Eenhoorn op een aparte manier in de prijzen! De Vlaamse Auteursvereniging eerde De Eenhoorn als 'de meest auteursvriendelijke uitgeverij'.
Uit het juryverslag: 'Een applaus voor moed, volharding, voor wondere boeken, voor de makers van het verschil, voor De Eenhoorn.'

Tijdschriften

De Eenhoorn geeft ook informatieve tijdschriften voor kinderen uit. Deze worden hoofdzakelijk verspreid via de Belgische scholen, alhoewel ook privé-abonnementen mogelijk zijn. Kits is het paradepaardje van de tijdschriften. Deze tweewekelijkse krant voor jonge tieners (10 tot 14 jaar) bestaat sinds 1990, en betekende het begin van De Eenhoorn. Mede-oprichter Geert De Kockere werd in 2007 als hoofdredacteur vervangen door Hilde Vandermeeren.

Klap is een maandelijks actuamagazine voor kinderen van 8 tot 10 jaar. De hoofdredacteur is Beatrijs Peeters. Voor de kinderen in het eerste en tweede leerjaar stelt De Eenhoorn jaarlijks een gevarieerd boekenpakket met werkblaadjes, lestips en sleutel samen: Leesfan 1 en Leesfan 2. Ook voor de kleuterklassen bestaan gelijkaardige boekenpakketten: Koe-koek (1ste kleuter), Kadoze (2de kleuter) en Kadee (3de kleuter).

Educatieve producten

Daarnaast heeft De Eenhoorn een beperkt gamma van educatieve producten, die zich vooral richten op de basisschool. Deze producten zorgen voor verdieping bij de bestaande methodes. Recente publicaties gaan over voorbereidende verkeerseducatie en mindfulness bij kinderen.


Zomeraanbieding 2015