Voor beginnende lezers waren de afgelopen maanden niet gemakkelijk. Technisch lezen moet je immers blijven onderhouden en stimuleren. Niet gemakkelijk op afstand ... En nu komt de zomervakantie er alweer aan. Hoe zorg je er voor dat de vooruitgang in technisch lezen niet verloren gaat? Lees hier de toptips van De Eenhoorn!

Lees elke dag 10 minuten

Lezen hoeft niet lang te duren. Zeker niet in de vakantie. Oefen elke dag een tiental minuten. Zo blijft het kort en interessant. Lees bijvoorbeeld één of twee mopjes uit een AVI-moppenboekje zoals Moppen op een bordje of een mop met een bij bij.

 

een boek is meer dan tekst alleen

Sommige kinderen zijn visueel ingesteld. Een boek met alleen tekst en erboven een prent, gaat dan snel vervelen. Maar gelukkig zijn er heel wat reeks voor eerste lezers die rijkelijk geïllustreerd zijn. Het verhaal is daardoor vaak een stuk uitdagender: de woorden in het boek zijn beperkt, maar de illustraties tonen veel meer. Bovendien zit er in dit soort boeken heel wat vaart. Een leuk voorbeeld? De reeks over krokodil Hugo bestaat uit paginavullende prenten, waarin korte zinnen of tekstballonnen staan. En de reeks over Ridder Muis is zo visueel aantrekkelijk dat er zelfs een animatiereeks over gemaakt werd op Ketnet.lees een bekend sprookje

Kies een verhaal dat kinderen al kennen. Lees bijvoorbeeld sprookjes op een heel laag AVI-niveau. Kinderen weten wat er gaat komen en begrijpen het verhaal veel gemakkelijker. Zo kunnen ze zich zonder frustraties focussen op het technisch lezen. Met het gloednieuwe tweede sprookjespakket Er was eens ... haal je in één klap zes sprookjesboeken op AVI E3 in huis, met een leuk sticker- en doeboekje voor thuis.

   

kleurplaatlezen én doen

Eerst lezen, dan doen! Kinderen vinden het altijd fijn om na het lezen een spelletje spelen of activiteit te doen die aansluit bij het boek. Zo verwerk je niet alleen de inhoud van het boek, maar maak je er ook een interactief speelmoment van. Maak zelf een leuke memory met woorden en tekeningen uit het boek. Zoek een mooie kleurplaat om in te kleuren. Of put uit de lessuggesties die gemaakt zijn bij de boeken. Daar zitten leuke werkblaadjes en doe-spelletjes in die je ook thuis kan gebruiken.

 

een andere cultuur

Verhalen uit andere culturen intrigeren en prikkelen, zeker voor jonge lezers. En voor kinderen met een migratieachtergrond is het juist fijn om iets vanuit de thuiscultuur te herkennen. Ga daarom op zoek naar diverse verhalen. Een mooi voorbeeld is het sprookjesboek Sprookjes met de kleur van henna, met verhalen uit Bulgarije, Turkije en Marokko.

 
 

lees iets dat je leuk vindt

Leesverhalen komen in allerlei vormen en maten. Maak een bewuste keuze uit het grote aanbod. Selecteer op thema, lengte, auteur en/of illustrator. En vooral: kies iets dat het kind leuk zal vinden. Gebruik onze handige AVI-folder als leidraad.