Zondag 6 november rond 17.30u werden op de Boekenbeurs in Antwerpen de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2016 bekend gemaakt. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De Boekenpauw ging naar Kitty Crowther voor haar prentenboek Mama Medusa. Alain Verster won met Ik zie jou, zie jij mij de stemwedstrijd van het publiek.

Ik zie jou, zie jij mij Mama Medusa

Het oordeel van de Boekenpauw vakjury: 'De illustrator die de Boekenpauw 2016 wint, bezit de gave om een universeel thema uitermate authentiek te benaderen. De winnaar weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, dat betovert en een bijna mythische sfeer creëert. Het winnende boek weet te overtuigen met een grafisch metier dat niet roept, maar weloverwogen aanreikt en waar mogelijk naast de verhaallijn een verfijnd en bijzonder geestig extraatje toevoegt. Een kleurenpalet dat een warme gloed in het boek brengt, de doordachte verwijzing naar één van de eerste levensvormen als metafoor voor de bedreigde Moeder Natuur? Het zo dubbele van het alledaagse in een niet-alledaags jasje, een juweel.'

De jury van de Boekenpauw bestond uit Johan Devrome, Elke Duytschaever, Patrick Jordens, Tine Kuypers, Viki Van Iseghem en Christel Van Dyck (voorzitter)

Kitty Crowther en Bart Desmtyer Boekenpauw 2016
Kitty Crowhter met Bart Desmtyer van De Eenhoorn op de uitreiking van de Boekenpauw.