De genomineerden voor de prijzen voor de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland zijn bekend. En maar liefst twee boeken van De Eenhoorn staan op de nominatielijst. Het lammetje dat een varken is door Pim Lammers en Milja Praagman is geselecteerd voor de Boekenleeuw. Kitty Crowthers Kleine nachtverhalen prijkt op de nominatielijst voor de Boekenpauw.

Boekenpauw Boekenleeuw 2018
De prijzen worden op 29 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie op de Boekenbeurs. De winnaars krijgen elk 2.500 euro en een trofee.

Boek.be organiseert de prijzen met steun van GAU (Groep Algemene Uitgevers) en van de Belgische auteursvereniging Sabam for Culture. Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken die gepubliceerd zijn in Vlaanderen of Nederland, van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2018 komen in aanmerking.

Het lammejte dat een varken isUit het nominatieverslag van de Boekenleeuw

'Het lammetje dat een varken is een verhaal waarvan de lezers de betekenis zelf mogen invullen. Het onderwerp zou transgender kunnen zijn maar het ligt er door de impliciete manier van vertellen nergens dik bovenop. Het lammetje weet dat hij een varkentje is. ‘Ik ben niet gek’, roept hij. (En hij rolt nog eens door de modder.) Op een lichtvoetige en vanzelfsprekende toon gaat het over anders zijn, zonder dat er geproblematiseerd wordt.

De boer gaat met lammetje naar de dierenarts die al snel constateert dat het hier om een varkentje gaat, ook al ziet hij er niet zo uit. Aan de binnenkant is het een varkentje, zegt de dierenarts. Klaar! Het lammetje hoeft alleen maar geschoren en een krul in de staart en het is opgelost.

De uitwerking in zowel tekst als illustraties is aandoenlijk. Lammers kiest voor een positieve insteek in dit eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze verhaal. Het boek biedt kansen om met kleuters in gesprek te gaan en de ogen van de (voor) lezers te openen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook als prentenboek met een fijn verhaal blijft Het lammetje dat een varken is ook volledig overeind.'

Kleine nachtverhalenUit het nominatieverslag van de Boekenpauw

'Het is zeker niet de eerste keer dat Kitty Crowther genomineerd is voor een prijs, en het zal ook niet de laatste zijn, meent de jury. Met Kleine nachtverhalen, waarin Kleine Beer aan Mama Beer vraagt om drie verhalen te vertellen voor het slapengaan, overtreft ze zichzelf eens te meer. De drie aparte verhalen komen op een mooie manier samen op het einde. Ze gebruikt hier en daar elementen uit sprookjes, maar geeft er haar eigen fantasierijke twist aan.

Crowthers illustraties sprankelen door haar expressieve, frisse beeldtaal met de kenmerkende felle kleuren en eigenzinnige potloodlijnen. Je herkent haar stijl uit de duizenden, maar toch voegt ze elke keer nog iets extra toe: het is een illustratrice die zichzelf blijft uitdagen en dat voel je. Wie anders kan een kleur als fluoroze gebruiken om de nacht uit te drukken en het nog doen werken ook? Ze is bovendien op haar sterkst wanneer ze zelf de tekst levert. Haar stijl prikkelt, verrast en is zeer eigentijds, maar ze weet ook te ontroeren. Een magische combinatie. Crowther is een grote.'