Hoera voor Kaatje Vermeire, want zij wint dit jaar de Boekenpauw! Deze prestigieuze prijs bekroont het mooist geïllustreerde boek van het afgelopen jaar.

Boekenpauw pancarte
Uit het juryverslag:

'Het viel de jury op dat de aandacht voor de vormgeving van het boek duidelijk toeneemt. Er is begrepen dat het goede boek bestaat uit de zich wederzijds versterkende samengang van tekst, beeld en vorm. (...) Zo valt iemand als bv. Dries Desseyn op. Uitgeverij De Eenhoorn heeft met deze vormgever iemand in huis die een boek naar een hoger niveau tilt.
(...)
Er werd door de voltallige jury positief gereageerd als gevestigde waarden toch weer verrassend uit de hoek wisten te komen. Zoals Kitty Crowther met Peter Elliotts Farwest. Of Gerda Dendooven die zichzelf weet te overtreffen met anders en zich zo weer vernieuwd. Of Paul Verrept, die evenmin voor één stijl te vangen is en telkens weer opnieuw weet te overtuigen en te ontroeren.
(...)
Astrid Verplancke brengt een sterk debuut met Waar zijn alle stemmen? van Emi Catteeuw en stapt hiermee in de voetsporen van klassiekers. Nu nog blijven overtuigen en groeien.
(...)
 
De vrees voor het zoveelste Sinterklaasboek op rij was voelbaar bij het lezen van de titel Het geheim van Sinterklaas, uitgegeven door De Eenhoorn. Maar de coverprent toont geen Sint. Het boekje oogt klein, ligt goed in de hand en... verrast. De jury was het meteen eens: dit boekje grijpt je bij de keel. Bart Van Nuffelen en Tim Van den Abeele brengen een intieme dialoog in briefvorm tussen kleinkind Rik en zijn terminale grootvader. Rik wil het geheim van Sint leren kennen: hoe werd hij zo oud? Misschien weet de Sint hoe zijn opa te redden valt. De tekst wordt de lezer teder aangereikt in een mooie vorm, omgeven door prenten in geel en rood. De prenten functioneren als een fotoalbum; ze tonen Rik en zijn opa tijdens ‘hun’ momenten. De breekbare prenten dringen zich nooit op maar laten de tekst zijn gang gaan. Je zou ze als dienstbaar kunnen omschrijven. Maar herneem je het boekje en concentreer je je op de beelden, dan tonen die zich in hun rijkheid. Tim Van den Abeele speelt geraffineerd met compositie, perspectief, uitsnijding, diepte en warme tonen. De liefde tussen de opa en kleinzoon spreekt uit elke prent. Het geheim van Sinterklaas toont hoe alles wat een goed boek maakt, moet samenvallen. Een pareltje.

(...)

Over gevestigde waarden die bevestigen en toch wat nieuws brengen: Kaatje Vermeire doet dit in overtrefffende trap met Ans &Wilma verdwaald van Alice Reijs en Ariane Van Vliet, uitgegeven bij De Eenhoorn. Zij toont zich in dit boek als schilder, eerder dan als grafieker. Ook in de typecasting verrast ze met een meer cartooneske kant. Ans en Wilma zijn twee hartsvriendinnen die er lustig op los tetteren met absurde en humoristische dialogen. Op een dag beslissen ze hun babbeltje te combineren met een boswandeling. Het brengt de twee hoofdfiguren in beelden met oerwoudsferen, zich wentelend tussen wat Zwitserland kan zijn en ook wel de tropen. Kaatje Vermeire botviert lustig haar fantasie in ‘groen’ en laat spelend met perspectieven, dimensies en een spel van licht en donker de twee vriendinnen in al die weelde vertoeven en pallaveren. Er is veel tekst, veel dialoog, die mooi evenwichtig en typografisch verfijnd wordt gebracht met hier en daar verwijzingen naar het stripachtige van de hoofdfiguren. Kaatje Vermeire brengt ons opnieuw een kwalitatief hoogstaand prentenboek.
 
En dan de winnaar…
De nominatie bleek een moeilijkere klus dan de winnaar kiezen. Er was dat ene boek dat eenieder verraste en bij herlezen, alleen maar sterker werd. Een boek waar we een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst haar biedt. Een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt. Een boek zoals er meer zouden mogen zijn. De Boekenpauw 2019 gaat naar Ans & Wilma verdwaald van Kaatje Vermeire.

 
Jury Boekenpauw 2019: Eric Vanthillo (recensent), Griet Loix (Iedereen Leest), Viki Van Iseghem (Ketnet), Karla De Ceulener (boekhandelaar Salvator), Johan Devrome – voorzitter (docent, illustrator, vormgever)