Welkom bij onze nieuwe blogreeks 'Getipt door leerkrachten'. In deze serie blogberichten laten we leerkrachten aan het woord. Zij tippen een leuk prentenboek of leesboek. En vertellen hoe ze ermee in de klas aan de slag gaan.

Een boekje tuin - lestip 1Aflevering 1: Een boekje tuin

Op onze school zijn we gestart met een moestuin. Heerlijk, die verwondering bij kinderen. ‘Komt uit zo’n klein zaadje een wortel?!’. Het ongeloof is groot en de interesse gewekt.

Om de interesse ook in de klas aan te wakkeren, vinden de kinderen in de boekenbak een stapel themaboeken. Een boekje tuin kan niet ontbreken. Het is zo’n boek waarin alle kinderen iets vinden dat hen aanspreekt. Tuintips voor kinderen met groene vingers, weetjes over vroeger voor de bollebozen, knutsels voor handige harry’s en recepten voor lekkerbekken.

Een boekje tuin - lestip 2We gingen met één van de tuinknutsels aan de slag en maakten een vogelschrik. Zo hopen we dat de vogels onze zaadjes en plantjes niet aanvallen tijdens de paasvakantie, wanneer onze school een oase van rust is. De kinderen volgden het plan stap voor stap en zie hier het resultaat!
Een boekje tuin - lestip 3

Wat leuk is, we kunnen het boek nog het hele jaar gebruiken want de vier seizoenen komen aan bod. De kinderen hebben al beslist: in de zomer maken we kruidenlimonade, in de herfst een slinger van kastanjes en in de winter een bloemenwenskaart met gedroogde bloemen.
Telkens met een handig stappenplan: dat is wereldoriëntatie, leren leren, muzische vorming en begrijpend lezen in één les.

Laat de zon nu maar volop schijnen, zo kunnen onze zaden en planten groeien en bloeien. Bericht voor de vogeltjes: kijken mag, maar aanraken niet!

Juf Liesbeth, buitengewoon onderwijs, niveau 2de graad basisonderwijs


Een boekje tuin - Inge Bergh, Inge Misschaert, Kolet Janssen & Jurgen Walschot - 8+ - 72 blz. - €18,95