WonkensteinWelkom bij onze nieuwe blogreeks 'Getipt door leerkrachten'. In deze serie blogberichten laten we leerkrachten aan het woord. Zij tippen een leuk prentenboek of leesboek. En vertellen hoe ze ermee in de klas aan de slag gaan.

Aflevering 2: Wonkenstein

Ik geef les in een graadklas 5e en 6e leerjaar. Tijdens de jeugdboekenweken werkten we rond het boek ‘Het schepsel uit mijn kast – Wonkenstein’ van Obert Skye. Ik las dagelijks een stuk van het boek voor en projecteerde de prenten op het digibord. De kinderen vonden het elke keer jammer als ze tot de volgende dag moesten wachten om het vervolg van het verhaal te weten te komen. Hun interesse voor het boek werd geprikkeld!

WonkensteinIk werkte verschillende activiteiten rond het boek uit, die gebundeld werden in een lesfiche die iedereen kan gebruiken. Stuk voor stuk testte ik deze activiteiten in mijn klas. Het bleek een schot in de roos. We deden een activiteit rond begrijpend lezen, maar de kinderen vonden dit -  door de speelse manier waarop het ingepakt was - héél tof!


WonkensteinDe lesfiche bevat ook een activiteit waarbij de kinderen hun favoriete personage kiezen. Op dat moment werd voor mij bevestigd wat ik al enkele jaren aanvoel: sommige kinderen lezen te weinig om écht een favoriet boek en personage te kiezen. Ik merk dat kinderen het steeds moeilijker vinden om een boek te kiezen. Ze lezen minder en weten daardoor niet welk soort boeken ze leuk vinden of welke schrijver hen aanspreekt. Ze leven en spelen in een digitale wereld, waardoor ze steeds minder gemotiveerd zijn om ‘een boek’ te lezen. Meer en meer zie ik in vriendenboeken dat er niets werd ingevuld naast ‘favoriete boek’. Deze jeugdboekenmaand heeft me ertoe aangezet om de kinderen écht te laten op zoek gaan naar hun favoriete boek(en).

WonkensteinEen andere erg leuke opdracht was het maken van een half hoofdpersonage uit klei. Die gaan we samenvoegen tot een originele boekensteun. Hopelijk is dit de start van een betere relatie met boeken... en mag de boekensteun steeds meer boeken tegenhouden.


Soetkin De Temmerman
Juf 5e en 6e leerjaar
GILO Windekind - Scheldewindeke

WonkensteinWonkenstein - Obert Skye - 10+ - 224 blz. met veel illustraties - €14,95