maartje van der laak Wie is Maartje van der Laak?
Ik ben geboren in Nederland maar woon al bijna mijn hele leven in
België. Ik woon hier met mijn man en drie kinderen. Ik vertel graag
verhalen, meestal over geschiedenis of kunst. Dat is mijn passie. Ik heb
daar ook mijn beroep van gemaakt: ik ben museumgids en leraar in de
opleiding van nieuwe gidsen. Daarnaast schrijf ik ook teksten voor
tentoonstellingen en audiogidsen. Zo bereiken mijn verhalen veel mensen, jong en oud. Sommige verhalen zijn als  boek uitgebracht.


cover vlaamse meestersBinnenkort verschijnt van jou een spannend boek over geheimen in schilderijen, kunst en … een drol! Dat vraagt om wat uitleg!
Ik zou eigenlijk wel willen tijdreizen. In mijn nieuwe boek Het Geheim van de Vlaamse Meesters kan dat op een speciale manier, via schilderijen van de Vlaamse Meesters. Dat is natuurlijk een goed bewaard geheim, maar de hoofdpersonages Arthur en Emma vinden een dagboek van hun opa. Dat is de start van een beklemmend avontuur … En die drol, tja, die is misschien niet zo vies als je denkt …

Waarom ben je zo geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis te maken heeft?
Ik snap niet hoe je niet geboeid kan zijn door het verleden! Kastelen met ridders en prinsessen of kunstwerken met geheime boodschappen, hoe kan je dat níét leuk vinden? Het verleden leert ons veel over het nu. Want het verleden, het heden en de toekomst zijn met elkaar verweven. Dat vind ik heel interessant.

Zou je liever in een andere tijd geleefd hebben?
Hmm … moeilijke vraag. Ik zou heel graag 500 jaar geleden geleefd hebben. Dan zou ik kunnen zien hoe schilders als de Vlaamse Meesters die prachtige kunstwerken maakten. En welke kleurstoffen ze daarvoor gebruikten, want dat weten we nog niet helemaal zeker. Maar ik zou wel graag kunnen terugkeren naar deze tijd. Anders zou ik mijn dagelijkse portie chocolade te hard missen. Eigenlijk zou ik dus willen tijdreizen. Om te zien hoe het er vroeger echt aan toe ging. Een beetje zoals in Het Geheim van de Vlaamse Meesters

Wat vind je zo fijn aan schrijven?
Vooral dat je helemaal de baas bent! Je kan je fantasie de vrije loop laten en zelf bedenken wat er allemaal gebeurt.

Hebben jouw boeken een link met het thema van de Jeugdboekenmaand ‘vriendschap’?
Heel zeker! Zonder vriendschap ben je niks. Arthur en Emma uit Het Geheim van de Vlaamse Meesters zijn neef en nicht. En zoals dat wel vaker gaat, ergeren ze zich wel eens aan elkaar . Maar tijdens het avontuur worden ze beste vrienden. Ze vullen elkaar aan en delen alles, zelfs het grootste geheim uit de kunstgeschiedenis!

Ben je tijdens de Jeugdboekenmaand in scholen en bibs te horen en te zien?
Ja hoor! Neem maar eens een kijkje op www.maartjevanderlaak.be.

Het geheim van de Vlaamse meesters: door Maartje van der Laak en Ann De Bode (cover en binnenillustraties), isbn 978-94-6291-379-0, € 18,95

copyright: Frank Pollet en Moniek Vermeulen, uit Kits, een krant voor 10- tot 14-jarigen, www.kits.be