Stefan Boonen en Anke Rymenams over ‘Kleine August’
Kleine August
Dag Stefan. Je hebt voor het eerst een prentenboek uitgebracht bij De Eenhoorn.
Kun je ons kort vertellen waarover het gaat?
Stefan: Het is het verhaal van ‘Kleine August’, een jongen die opgroeit bij zijn oom en tante. Op een dag is er circus in de stad en de jongen wil er graag naar toe. Maar voor de zoveelste keer krijgt hij het deksel op de neus: voor jou géén circus, August. Het is voor de jongen de spreekwoordelijke druppel, nu is hij het beu. Hij zal weggaan en nooit meer terugkomen.

Waar haalde je je inspiratie voor dit boek?
Stefan: Ik gok dat het een uit het ander voortvloeide. Waarmee ik bedoel dat ik graag schrijf over kinderen die een plek opeisen in de wereld. In dit geval stond snel vast, ism met de illustratrice, dat het verhaal zich in een circussfeer mocht afspelen.

Meestal kiest de uitgever een illustrator, maar in dit geval wou jij graag dat Anke Rymenams de tekeningen maakte. Waarom koos je haar?
Stefan: Anke en ik hadden eerder al samen gewerkt voor een kleiner project. Van daaruit ontstond de goesting om samen te werken aan een ‘echt’ boek. Het is overigens meestal zo dat ik de illustrator kies. Of de illustrator mij.

Hoe verliep de samenwerking?
Anke: Fijn! Zo’n nieuwe samenwerking werkt heel inspirerend: je leert van echt van de ander qua benadering en aanpak. Als illustrator zit ik soms teveel in details van mijn beelden, en dan is het goed dat de schrijver me weer even bij de volledige verhaallijn brengt. Daarnaast is een goede uitwisseling van ideeën sowieso belangrijk voor de verdere uitdieping van het verhaal.

Anke, wat voelde je toen je het verhaal de eerste keer las?
Anke: Herkenbaarheid, originaliteit en verrassing. Het verhaal leest vlot van de eerste tot de laatste zin. Ik voelde een grote betrokkenheid met kleine August waardoor ik meteen in het verhaal stond.
Kleine August schetsen
Welke technieken heb je gebruikt voor dit boek?

Anke: Een collage-techniek van geschilderde en getekende fragmenten. Het was even zoeken naar een techniek die voor mij echt de sfeer van het verhaal uitdrukte. De uiteindelijke illustraties zijn ontstaan toen een aantal stukken uit ‘onaffe’ voorstudies samenkwamen in nieuwe beelden. Pas toen klopte Kleine August voor mij.


Mogen we in de toekomst nog meer prentenboeken van jullie verwachten?
Stefan: Dat is alvast niet ondenkbaar. Maar concrete plannen zijn er nog niet.
Anke: Ik zal geen ‘nee’ zeggen.

Benieuwd naar het boek? Je kan het hier bestellen.

Download hier gratis lestips bij het boek.