Tekenen en voetbal. Dat zijn de twee grootste passies van Tim Van den Abeele uit Gent. Hij geeft les aan de KASK, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Tim maakte de illustraties bij het nieuwste boek van Brigitte Minne. Het is een bijzonder boek over gehoorschade én over voetbal. We vroegen Tim hoe hij daarbij te werk ging.

Dit is het tweede boek dat je tot nu toe illustreerde. Wat vond je er zo leuk aan?


Ik ben een grote supporter van AA Gent. Het was een droom om dit boek te mogen illustreren. Op het einde zie je de portretten van enkele AA Gent-voetballers. Ik heb ongeveer een half jaar aan dit boek gewerkt.

Welke techniek heb je daarbij gebruikt?

Die heet monotype. Het is een speciale druktechniek. Elke keer maak je een unieke afdruk van een bepaald beeld. Zo ontstaan er toevalligheden. Die maken het mooi. Voor dit boek heb ik enkel met blauw gewerkt. Via mijn tekeningen probeer ik altijd iets extra toe te voegen aan het verhaal.

Wist je als kind al dat je tekenaar zou worden?

Ik heb van jongs af aan altijd veel getekend. Met mijn zus speelde ik vaak dat we een tekenwinkel hadden. Zij deed of ze de bestellingen opnam. En ik moest tekeningen maken voor de klanten. Eigenlijk werkte ik toen al als tekenaar zonder dat ik het besefte (lacht).

 Meer info over het boek?

 

Merel voelt zich een buitenbeentje in haar gezin. Haar ouders en broer zijn erg muzikaal. Maar Merel is gek op voetbal en grote fan van de Buffalo’s. Ze schrijft alles op in haar dagboek, Blauwwit. Op een dag gebeurt er een ongeluk. Tijdens het vuurwerk op oudejaarsavond loopt mama gehoorschade op.