Tip 1: Over Pasen

Het paasverhaal uitleggen aan jonge kinderen, dat kan je perfect doen met ‘Het paasverhaal’ van Kathleen Amant. Jezus eet samen met zijn 12 vrienden. Eerst wast hij hun voeten. Dan delen ze brood en wijn. De dag erna wordt Jezus opgepakt. Hij krijgt een kroon van doornen op zijn hoofd.Tip 2: Boeken boordevol chocolade en eieren

Pasen betekent natuurlijk: chocolade. ‘Een eilandje vla in een zee van chocola’ gaat over een meisje dat samen met haar oma gaat uit eten. Maar het meisje weet niet goed wat kiezen. In dit prentenboek zit vol met taal- en geheugenspelletjes!

Het koekenmannetje en andere heerlijke sprookjes’ is een verzameling van de lekkerste sprookjes, geschreven en geïllustreerd door Thaïs Vanderheyden. Het koekenmannetje probeert aan de gulzige dieren te ontsnapen. Een klein erwtje weerhoudt de prinses van een deugddoende nachtrust. Deze en nog zoveel meer leuke sprookjes kan je vinden in deze voorleesbundel!

Natuurlijk zijn er ook boeken waarin eieren helemaal centraal staan. ‘Wat een ei’ gaat over een bijzondere mama-kindrelatie. Een eend vind een vreemd ei en verzorgt het tot het openbreekt. Moeder eend zorgt voor het wezen en wilt het dier vanalles leren, zoals zwemmen en vliegen. Maar dit dier heeft geen vleugels…

In ‘Het allereerste paasei’ heeft kip Poelette net haar eerste ei gelegd. Ze rent naar het kasteel om haar ei te tonen aan de kippenkoningin. Maar haar ei valt af en toe en het begint er steeds anders uit te zien. ‘Het allereerste paasei’ is een prentenboek in eivorm dat ons laat zien waarom we met Pasen eieren versieren.

Het ei van egel’ is een wondermooi boek waarin Eend aan Egel toont hoe ze haar uitjes uitbroedt. Egel wilt ook een ei en vindt er een in het groen met stekels op. Dat past perfect bij hem! Zal er ook iets uit zijn ei komen?

Tip 3: Lente en geboorte

In de lente zie je overal nieuw leven. Pasgeboren veulentjes, jonge lammetjes, vogels die uit het ei komen … Neem er bijvoorbeeld het boek ‘Een vrouwtje voor vogel' bij en ontdek tallerlei leuke verhalen over lente, dieren en trouwen. In dit schattig prentenboek maak je ook kennis met allerlei verschillende dierengeluiden! Maar een kleine vogel is zijn trouwlied vergeten. Hij probeert alle geluiden uit die hij kent: waf, oink, meuh, mieauw … Helaas trekt hij geen vrouwtjesvogel aan, maar wel een helemboel andere dieren.

Ook in het prentenboek ‘Kalfje, veulentje’ kan je het dierenrijk en hun kindjes leren kennen. In wondermooie realistische beelden toont zie je hoe Kalfje en Veulentje met de hulp van hun mama op eigen benen leren staan.

Een absolute lenteklassieker is natuurlijk 'Het lammetje dat een varken is'. In de wei grazen de schapen, in de modder rollen de varkens. Maar dan ligt er opeens een lammetje in de modder ...

Tip 4: Lente en tuinierenOok in de (moes)tuin kriebelt het van het nieuwe leven. Kinderen van alle leeftijden zijn geprikkeld door het kweken van je eigen groenten. Met peuters kan je bijvoorbeeld bladeren door de kartonboekjes ‘Het hele jaar fruit’ en ‘Het hele jaar groenten’. Daarin ontdekken ze van tientallen soorten groenten en fruit hoe ze er vanbinnen en vanbuiten uitzien, hoe ze groeien en hoe ze smaken.

Ook het gaatjesboek ‘Mijn tuin’ zal kinderen tonen hoe bijzonder hun tuin wel niet is. Kijk door de gaatjes en ontdek. In een stokoude boom woont een uil die last heeft van slapeloosheid. Onder de dode bladeren zit toch heel veel leven..

Met kleuters kan je lezen in ‘Prinses Arabella en de keukenprins’, waarin een keukenprins Arabella en haar vrienden meeneemt naar zijn moestuin, en hun zo leert over koken, groenten, een moestuin en waar je eten vandaan komt.

Ook kinderen die net beginnen lezen kan je prikkelen met een leuk leesboekje. ‘Lam en Loebas in de moestuin’ is perfect voor de groene vingers onder ons. Het is een grappig verhaal over de lente en moestuinieren die je tips meegeeft over zaaien, planten, onderhouden en oogsten. Lam maakt een moestuin maar dat vindt Loebas maar niets. Maar dan wordt Loebas ziek en moet er iemand anders voor de moestuin zorgen…

'Wat ik het liefste doe’ is een leuk en informatief boek over populaire hobby’s van kinderen, zoals tuinieren! Over elke activiteit vind je twee pagina’s boordevol informatie, met daarbovenop zeven interviews met kinderen die deze hobby’s beoefenen

Op kamp in de tuin’ gaat over Jan en zijn kleine zus Leen. Jan is net een week op kamp geweest en Leen wordt een beetje jaloers. Maar Leen is zelf nog te klein om op kamp te gaan. Daarom heeft Paps een idee: Jan en Leen mogen slapen in een tent in de tuin.

Tip 5: Lentekriebels

Voel je vlinders in je buik? Met deze schitterende boeken geef je ook dat soort lentekriebels een plaatsje. ‘Een miljoen vlinders’ is een populair geschenkboek over de liefde. Midden in de nacht ziet olifant Stach ze voor het eerst: de vlinders. Stach weet niet waar ze vandaan komen, maar zijn ouders begrijpen het wel.

Het boek is verliefd’ is een interactief kartonboek voor kleuters. Met deze reeks leren peuters zich te verplaatsen in iemands gevoelens door samen met de muis het boek actief te helpen.

Ridders kussen niet’ van Jan de Kinder is een grappig en fantasierijk prentenboek over vriendschap en verliefd zijn. Rosalie wil een kus. Een kus van Jef. Maar Jef wil niet kussen! Jef is een jongen, jongens kussen niet. Jongens kussen wel, vindt Rosalie. Maar Jef is een ridder, ridders kussen niet. Toch wel, meent Rosalie. 

In ‘Ridder Verliefd’ gaan Ridder Muis en Draak op zoek naar iemand waar Ridder Muis verliefd op kan worden. Maar hoe weet ze of ze verliefd is? En wat is liefdesverdriet dan precies? Een grappig verhaal over verliefd zijn, liefdesverdiet en je hart openstellen voor elkaar. Daarbovenop krijg je bij dit Ridder Muis-verhaal ook een leuke toneeltekst die je in de klas of thuis kunt spelen!