‘Ik ben net zo eigenwijs als Slimme Pim!’

Aimée de Jongh woont en werkt in Rotterdam. Ze schrijft en tekent strips voor kinderen, tieners en volwassenen. In de Vlaamse tienerkrant Kits verschijnt al 13 jaar de stripstrook Slimme Pim. Onlangs verscheen het tweede Slimme Pim-boek, een bundeling van bijna 100 stripstroken. Naar aanleiding hiervan stelden we enkele vragen aan Aimeé!

Aimée, hoe is Slimme Pim ontstaan?
Dat is wel een leuk verhaal. Ik had het idee om een strip te maken over een bijzonder jongetje in een normale wereld, met saaie bezigheden zoals huiswerk en school. (lacht) Denk aan een superheld. Of een bijzonder talent, een bijzonder uiterlijk. Ik heb toen veel verschillende figuurtjes bedacht, maar uiteindelijk bleek een slim jongetje het leukst.

Pim is slim, maar er gaat weleens wat fout …
Dat klopt! Het leukste vind ik dat Pim iets heel moeilijks uitvindt om een vrij simpele situatie op te lossen. Of dat hij faalt in het oplossen van een probleem, maar ondertussen niet door heeft dat hij een ander probleem wél oplost. Pim verrast mij nog geregeld, ook al ben ik de maker van de strips. (lacht)Zit er veel van jezelf in het personage Pim?
Ja, dat gebeurt altijd met schrijvers. Je put uit je eigen ervaringen, en daarom lijken alle figuurtjes een beetje op jezelf. Misschien niet qua uiterlijk, maar wel qua persoonlijkheid. Ik ben bijvoorbeeld net zo eigenwijs als Pim: ik sta niet snel open voor advies van een ander, tot ik mezelf echt in de problemen heb gewerkt ...

Heb je je voor het uiterlijk van Pim gebaseerd op iemand die je kent?
Nee, ik ben eigenlijk gewoon gaan schetsen om tot zijn ontwerp te komen. Ik wist alleen dat hij een herkenbaar element – de sleutelachter zijn oor – en grote ogen moest hebben, zodat ik zijn emoties goed kon tekenen.

De lucht in! is het tweede Slimme Pim-boek. Hoe komt het dat het pas vijf jaar na
het eerste verschenen is?
Het boek is een verzameling van alle strips die verschenen zijn in Kits, en ook enkele nieuwe. Maar de Kits-krant verschijnt maar twee keer per maand. Daarom duurt het wel even voordat ik genoeg strips heb om een heel boek mee te vullen.

In het nieuwe boek staan experimenten die de lezers kunnen uitvoeren. Heb je ze zelf ook geprobeerd? En ging dat altijd goed??
Ik heb sommige experimenten uitgeprobeerd, zoals een proef met een gummibeertje. Dat was erg spannend, want ik wist niet wat er ging gebeuren. Ik kan iedereen aanraden om proefjes te doen, je kan er veel vinden in boeken en op YouTube. Het is leuk om samen met iemand te doen, en je leert ondertussen veel over wetenschap.

Moeten de lezers weer vijf lange jaren wachten op het volgende Slimme Pim-boek?
Vooruit, ik probeer het dit keer sneller te doen. Nu maar hopen dat er nog genoeg dingen misgaan met Pim! (lacht)

    


Tijdelijke ACTIE (juni 2020)

In juni 2020 kan je de nieuwe bundel met 10% korting bestellen via onze shop.
Als je beide titels bestelt, krijg je bovendien ook nog eens 50% korting op het eerste boek!

Je betaalt dus 21,20 euro in plaats van 30 euro!

Stop beide titels in je winkelmandje. De korting wordt automatisch verrekend aan de kassa.