Cultuurprijzen Vlaanderen
De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen. Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

Uit het juryverslag

'De jury omschrijft Carll Cneut als een bevlogen kunstenaar, die een prachtig oeuvre heeft uitgebouwd. Hij heeft grenzen verlegd in de Vlaamse illustratiekunst en een belangrijke plaats veroverd binnen de Vlaamse jeugdliteratuur. Cneuts werk heeft een bijzondere uitstraling en impact, ook ver buiten Vlaanderen. Elk boek biedt een uitgebalanceerd verhaal in beelden, dat over en doorheen het geschreven verhaal overtuigend uitdrukking geeft aan personages, emoties en betekenissen. Het werk van Carll Cneut is een toppunt van verbeeldingskunst in alle betekenissen van dat woord, het heft op vernuftige wijze het onderscheid tussen tekst en illustratie op.'
 
'De tentoonstelling ‘In my head’ (Sint-Pietersabdij in Gent, december 2014-mei 2015) is voor de jury exemplarisch voor Cneuts zorgvuldig opgebouwde oeuvre, met onafgewerkte beelden en lege plekken. Ze nodigen de lezer voortdurend uit om zelf deel te nemen aan het verhaal en het ook te vervolledigen. Door zelf op de tentoonstelling te tekenen, bracht Cneut zijn kunst dichter bij het publiek en creëerde hij een unieke belevenis.'

Biografie Carll Cneut

Carll Cneut is geboren in Roeselare in 1969 en opgegroeid in Wervik. Hij studeerde Grafische vormgeving in Gent. Hij doceert Illustratie aan de KASK en werkte al voor vele buitenlandse uitgeverijen.
Sinds 1996 heeft Carll 18 prentenboeken en 4 dichtbundels geïllustreerd, naast bijdragen in een aantal andere boeken. Vertalingen van zijn boeken verschenen in 35 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Mexico, Brazilië, Japan, Korea, Australië en de VS. Zijn boeken werden al meer dan 170 keer vertaald!
In 2009 ontving Carll o.m. de Gouden Uil en de Woutertje Pieterse Prijs. Hij is ook bekroond met de Prix Octogone, tweemaal met de Boekenpauw, het Zilveren Penseel en de Bratislava Gouden Plaque en driemaal met de Boekenpluim. Zijn werk werd twee keer geselecteerd voor de Original Art-tentoonstelling in New York.