Gorilla is moe

Gorilla is moe

- Heerlijk en kleurrijk (voor)leesverhaal
- Over de vriendschap tussen de dieren in de zoo
- In samenwerking met Pairi Daiza

Een rijk geïllustreerd verhaal over voetbal, dieren en vriendschap.

Gorilla is moe ... en slaapt de hele dag. De dieren in de zoo maken zich zorgen en doen alles om hun goede, oude vriend op te vrolijken. Niets helpt. Dan is er een spannende voetbalmatch. Gorilla herleeft tot groot jolijt van zijn vrienden. Het voetbal werkt beter dan de medicijnen die Gorilla krijgt maar de match duurt niet eeuwig. De dieren smeden een plan ...

Blader door het boek

40 blz. * 5+ (voorlezen) / 8+ (zelf lezen) * 30 x 20 cm * €15,95


 
Hoe Pairi Daiza met haar gorilla’s bijdraagt aan de redding van de soort

De Westelijke laaglandgorilla is een kritiek bedreigde diersoort, als dusdanig geëvalueerd door de IUCN (International Union for Conservation of Nature) op haar Rode Lijst. Dit wil zeggen dat de Westelijke laaglandgorilla er in de natuur erg slecht aan toe is, en zelfs het uitsterven nabij is. Dat komt doordat zijn natuurlijke habitat, in voornamelijk Centraal- en West-Afrika, verdwijnt door menselijke activiteit, het kappen van wouden voor landbouw of bewoning, én doordat de gorilla’s er uitgebreid bejaagd worden door de lokale bevolking. Bovendien planten deze gorilla’s zich betrekkelijk moeizaam voort in de natuur. Dit alles zorgt er voor dat de Westelijke laaglandgorilla een soort is geworden die van onze bescherming afhankelijk is voor haar voortbestaan.
Daarom is het belangrijk dat dierentuinen wereldwijd helpen bijdragen aan de bescherming van deze dieren. Enerzijds met het helpen van beschermen van hun habitat door de nodige fondsen, maar ook door het versterken van het genetische kapitaal van deze dieren. Door voor een gezonde en gediversifieerde populatie gorilla’s in dierentuinen wereldwijd te zorgen, vermijden we dat deze machtige dieren ooit volledig van de aardbol zouden verdwijnen. In het kader van het versterken van dit genetische kapitaal, neemt Pairi Daiza deel aan het EEP (European Endangered Species Programme) voor Westelijke laaglandgorilla’s. Zo is Pairi Daiza met twee grote gorillavulkanen de thuis van een groep gezonde, ‘bachelor’-gorilla’s. Gorillamannetjes die in Pairi Daiza een leven van de allerhoogste kwaliteit krijgen, in afwachting dat er opnieuw wijfjes vrijkomen, om zich vervolgens voort te gaan planten. De groep ‘bachelors’ in Pairi Daiza bestaat uit twee families van drie gorilla’s: Tebogo, Indigo, Lomako, Shomari, Dayo en Wazungu. Al deze gorilla’s krijgen in Pairi Daiza dagelijks de allerbeste zorgen, en hoeven zich geen zorgen te maken over de bedreigingen waar hun wilde soortgenoten onder lijden. Door hier ook als ambassadeur te fungeren naar het publiek toe, helpen ze bovendien onze bezoekers te sensibiliseren over alle gevaren waaronder hun neefjes in de natuur te lijden hebben.

Brigitte Minne

Brigitte Minne groeide op in Brugge en woont daar na jaren reizen en verhuizen opnieuw. Ze schrijft niet alleen boeken maar werkt ook mee aan tijdschriften, tv-programma’s en films. Ze won al heel veel prijzen, zowel in binnen- als buitenland. Ze is een grote fan van mensapen en reisde al de wereld af om deze dieren te ontmoeten. www.brigitteminne.be

Joris Thys

Joris Thys groeide op in Kruibeke, maar woont nu in Gent, waar hij ook gestudeerd heeft.
Hij volgde de opleiding Digitale en grafische media aan de Arteveldehogeschool
en daarna Grafisch ontwerp, met de optie Illustratie aan het KASK. Ondertussen geeft Joris Thys zelf les op de Arteveldehogeschool. Naast lesgeven werkt hij als graficus en illustrator. Hij is erg blij met deze combinatie, die voor veel en afwisselend werk zorgt.
www.joristhys.be