Kies kleur tegen pesten – over boeken die kunnen helpen

15-02-2019 Geplaatst in Nieuws door Nele Declercq

Ook De Eenhoorn kiest kleur tegen pesten. En die kleur is veel tinten geel en oranje met een beetje blauw, de kleuren van het nieuwe boek ‘Kip zonder kop’ van Moniek Vermeulen en Maarten Zerelik. Het is een boek dat pesten bespreekbaar kan maken. Een boek over woorden die pijn doen. We geven je vijf tips om met je kind over pesten te praten aan de hand van het boek.

Lees meer

10 cadeautips voor Kerstmis

07-12-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly SimoensNaar goede gewoonte tipt De Eenhoorn weer enkele boeken en boekengadgets voor Kerstmis. Met deze tien tips krijg je zeker inspiratie voor elke leeftijd en elk soort lezer.

Lees meer

Het meisje dat dacht dat ze een katje

21-11-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

Het meisje dat dacht dat ze een katje was

 

Kristien Hemmerechts publiceert een opmerkelijk kinderboek: ‘Het meisje dat dacht dat ze een katje was.’ Soetkine Aps maakte er de kleurrijke illustraties bij. Samen vertellen ze hoe dit boek tot stand kwam.

Lees meer

Cadeautips voor Sinterklaas

16-11-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

Tips voor Sinterklaascadeaus Een mooi boek als Sinterklaascadeau is altijd een hit. Maar welk boek kies je dan? De Eenhoorn tipt een paar ideale pakjes voor kinderen (en volwassenen) van 2 tot 102 jaar.

Lees meer

De ijsbeer en de nacht

22-10-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

 

Bouke Billiet en Marjolein Pottie gingen op schrijversresidentie naar Zweden. Daaruit ontstond het hartverwarmende prentenboek 'De ijsbeer en de nacht'. In deze blog vind je een getekend reisverslag van Marjolein.

Lees meer

De genomineerden voor de prijzen voor de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland zijn bekend. En maar liefst twee boeken van De Eenhoorn staan op de nominatielijst. Het lammetje dat een varken is door Pim Lammers en Milja Praagman is geselecteerd voor een Boekenleeuw. Kitty Crowthers Kleine nachtverhalen prijkt op de nominatielijst voor een Boekenpauw.

Boekenpauw Boekenleeuw 2018

Lees meer

Het verhaal achter Drakendal

26-09-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens
 
Drakendal is verschenen! Het nieuwe boek van Kristien Dieltiens en Seppe Van den Berghe is een meeslepend fantasy-verhaal dat je niet loslaat. Kristien Dieltiens vertelt in deze blog het hele verhaal achter het ontstaan van dit bijzondere boek.
 
 
Lees meer

Winnaar Zoeperman schrijfwedstrijd

27-06-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

Uitslag scholenwedstrijd Zoeperman

Vorige week liep de grote Zoeperman-scholenwedstrijd ten einde. De jury was erg onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit in de inzendingen! We zagen prachtige tekeningen, ingenieuze ontwerpen met ontzettend veel handige functies, mini-zoepermobielen in 3D en gigantische voertuigen waar je met meerdere kinderen in kan kruipen, voertuigen op basis van fietsen, auto’s, vliegtuigen en een combinatie van dat alles. 

 

 

Lees meer

Winnaar Relmuis schrijfwedstrijd

13-06-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

De winnaar van de schrijfwedstrijd rond 'Relmuis!' is bekend!

 

 

Lees meer

Interview Kleine August

11-04-2018 Geplaatst in Nieuws door Nele Declercq

Stefan Boonen en Anke Rymenams over ‘Kleine August’
Kleine August
Dag Stefan. Je hebt voor het eerst een prentenboek uitgebracht bij De Eenhoorn.
Kun je ons kort vertellen waarover het gaat?
Stefan: Het is het verhaal van ‘Kleine August’, een jongen die opgroeit bij zijn oom en tante. Op een dag is er circus in de stad en de jongen wil er graag naar toe. Maar voor de zoveelste keer krijgt hij het deksel op de neus: voor jou géén circus, August. Het is voor de jongen de spreekwoordelijke druppel, nu is hij het beu. Hij zal weggaan en nooit meer terugkomen.

Waar haalde je je inspiratie voor dit boek?
Stefan: Ik gok dat het een uit het ander voortvloeide. Waarmee ik bedoel dat ik graag schrijf over kinderen die een plek opeisen in de wereld. In dit geval stond snel vast, ism met de illustratrice, dat het verhaal zich in een circussfeer mocht afspelen.

Meestal kiest de uitgever een illustrator, maar in dit geval wou jij graag dat Anke Rymenams de tekeningen maakte. Waarom koos je haar?
Stefan: Anke en ik hadden eerder al samen gewerkt voor een kleiner project. Van daaruit ontstond de goesting om samen te werken aan een ‘echt’ boek. Het is overigens meestal zo dat ik de illustrator kies. Of de illustrator mij.

Hoe verliep de samenwerking?
Anke: Fijn! Zo’n nieuwe samenwerking werkt heel inspirerend: je leert van echt van de ander qua benadering en aanpak. Als illustrator zit ik soms teveel in details van mijn beelden, en dan is het goed dat de schrijver me weer even bij de volledige verhaallijn brengt. Daarnaast is een goede uitwisseling van ideeën sowieso belangrijk voor de verdere uitdieping van het verhaal.

Anke, wat voelde je toen je het verhaal de eerste keer las?
Anke: Herkenbaarheid, originaliteit en verrassing. Het verhaal leest vlot van de eerste tot de laatste zin. Ik voelde een grote betrokkenheid met kleine August waardoor ik meteen in het verhaal stond.
Kleine August schetsen
Welke technieken heb je gebruikt voor dit boek?

Anke: Een collage-techniek van geschilderde en getekende fragmenten. Het was even zoeken naar een techniek die voor mij echt de sfeer van het verhaal uitdrukte. De uiteindelijke illustraties zijn ontstaan toen een aantal stukken uit ‘onaffe’ voorstudies samenkwamen in nieuwe beelden. Pas toen klopte Kleine August voor mij.


Mogen we in de toekomst nog meer prentenboeken van jullie verwachten?
Stefan: Dat is alvast niet ondenkbaar. Maar concrete plannen zijn er nog niet.
Anke: Ik zal geen ‘nee’ zeggen.

Benieuwd naar het boek? Je kan het hier bestellen.

Download hier gratis lestips bij het boek.