De ijsbeer en de nacht

22-10-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

 

Bouke Billiet en Marjolein Pottie gingen op schrijversresidentie naar Zweden. Daaruit ontstond het hartverwarmende prentenboek 'De ijsbeer en de nacht'. In deze blog vind je een getekend reisverslag van Marjolein.

Lees meer

De genomineerden voor de prijzen voor de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland zijn bekend. En maar liefst twee boeken van De Eenhoorn staan op de nominatielijst. Het lammetje dat een varken is door Pim Lammers en Milja Praagman is geselecteerd voor een Boekenleeuw. Kitty Crowthers Kleine nachtverhalen prijkt op de nominatielijst voor een Boekenpauw.

Boekenpauw Boekenleeuw 2018

Lees meer

Het verhaal achter Drakendal

26-09-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens
 
Drakendal is verschenen! Het nieuwe boek van Kristien Dieltiens en Seppe Van den Berghe is een meeslepend fantasy-verhaal dat je niet loslaat. Kristien Dieltiens vertelt in deze blog het hele verhaal achter het ontstaan van dit bijzondere boek.
 
 
Lees meer

Winnaar Zoeperman schrijfwedstrijd

27-06-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

Uitslag scholenwedstrijd Zoeperman

Vorige week liep de grote Zoeperman-scholenwedstrijd ten einde. De jury was erg onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit in de inzendingen! We zagen prachtige tekeningen, ingenieuze ontwerpen met ontzettend veel handige functies, mini-zoepermobielen in 3D en gigantische voertuigen waar je met meerdere kinderen in kan kruipen, voertuigen op basis van fietsen, auto’s, vliegtuigen en een combinatie van dat alles. 

 

 

Lees meer

Winnaar Relmuis schrijfwedstrijd

13-06-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

De winnaar van de schrijfwedstrijd rond 'Relmuis!' is bekend!

 

 

Lees meer

Interview Kleine August

11-04-2018 Geplaatst in Nieuws door Nele Declercq

Stefan Boonen en Anke Rymenams over ‘Kleine August’
Kleine August
Dag Stefan. Je hebt voor het eerst een prentenboek uitgebracht bij De Eenhoorn.
Kun je ons kort vertellen waarover het gaat?
Stefan: Het is het verhaal van ‘Kleine August’, een jongen die opgroeit bij zijn oom en tante. Op een dag is er circus in de stad en de jongen wil er graag naar toe. Maar voor de zoveelste keer krijgt hij het deksel op de neus: voor jou géén circus, August. Het is voor de jongen de spreekwoordelijke druppel, nu is hij het beu. Hij zal weggaan en nooit meer terugkomen.

Waar haalde je je inspiratie voor dit boek?
Stefan: Ik gok dat het een uit het ander voortvloeide. Waarmee ik bedoel dat ik graag schrijf over kinderen die een plek opeisen in de wereld. In dit geval stond snel vast, ism met de illustratrice, dat het verhaal zich in een circussfeer mocht afspelen.

Meestal kiest de uitgever een illustrator, maar in dit geval wou jij graag dat Anke Rymenams de tekeningen maakte. Waarom koos je haar?
Stefan: Anke en ik hadden eerder al samen gewerkt voor een kleiner project. Van daaruit ontstond de goesting om samen te werken aan een ‘echt’ boek. Het is overigens meestal zo dat ik de illustrator kies. Of de illustrator mij.

Hoe verliep de samenwerking?
Anke: Fijn! Zo’n nieuwe samenwerking werkt heel inspirerend: je leert van echt van de ander qua benadering en aanpak. Als illustrator zit ik soms teveel in details van mijn beelden, en dan is het goed dat de schrijver me weer even bij de volledige verhaallijn brengt. Daarnaast is een goede uitwisseling van ideeën sowieso belangrijk voor de verdere uitdieping van het verhaal.

Anke, wat voelde je toen je het verhaal de eerste keer las?
Anke: Herkenbaarheid, originaliteit en verrassing. Het verhaal leest vlot van de eerste tot de laatste zin. Ik voelde een grote betrokkenheid met kleine August waardoor ik meteen in het verhaal stond.
Kleine August schetsen
Welke technieken heb je gebruikt voor dit boek?

Anke: Een collage-techniek van geschilderde en getekende fragmenten. Het was even zoeken naar een techniek die voor mij echt de sfeer van het verhaal uitdrukte. De uiteindelijke illustraties zijn ontstaan toen een aantal stukken uit ‘onaffe’ voorstudies samenkwamen in nieuwe beelden. Pas toen klopte Kleine August voor mij.


Mogen we in de toekomst nog meer prentenboeken van jullie verwachten?
Stefan: Dat is alvast niet ondenkbaar. Maar concrete plannen zijn er nog niet.
Anke: Ik zal geen ‘nee’ zeggen.

Benieuwd naar het boek? Je kan het hier bestellen.

Download hier gratis lestips bij het boek.

Stockverkoop 2018

03-04-2018 Geplaatst in Nieuws door Elly Simoens

stockverkoop

Op zoek naar een leuk prentenboek voor Valentijn? In 'De boer en de dierenarts' worden de twee hoofdfiguren verliefd op elkaar. En toevallig gaat het daarbij om twee mannen ... Wij interviewden auteur Pim Lammers en illustrator Milja Praagman over dit unieke project.

Lees meer

Tips voor het ideale kerstgeschenk

07-12-2017 Geplaatst in Nieuws door Sarah Claeys


Het is bijna zover... Kerstmis!
Heb je nog geen geschikt geschenk gevonden voor onder de kerstboom? De Eenhoorn weet raad!


Lees meer

5 tips voor Sinterklaas

15-11-2017 Geplaatst in Nieuws door Sarah Claeys

 

Zie ginds komt de stoomboot ... Kijk jij ook al uit naar Sinterklaas?
Wij zetten alvast enkele topboeken op een rij, ideaal voor in het schoentje!

 

 

Lees meer