Op zoek naar een leuk prentenboek voor Valentijn? In 'De boer en de dierenarts' worden de twee hoofdfiguren verliefd op elkaar. En toevallig gaat het daarbij om twee mannen ... Wij interviewden auteur Pim Lammers en illustrator Milja Praagman over dit unieke project.


Valentijn komt er binnenkort aan. Waarom zou ik als ouder of leerkracht dit prentenboek nu voorlezen?


Pim: Valentijn is de dag waarop de liefde wordt gevierd, en op televisie of in de klas wordt er veel aandacht aan besteed. Vaak gaat het dan over de liefde tussen een jongen en een meisje. Dat verliefdheid ook voor kan komen tussen twee jongens of twee meisjes, dat weten heel veel kinderen niet eens! ‘De boer en de dierenarts’ laat zien dat dat ook kan, zonder dat er op een ingewikkelde manier bij stilgestaan wordt. Het boek gaat dan ook vooral over verliefdheid. Dat die tussen twee mannen speelt, is eigenlijk toeval.

Milja: Het is denk ik een ode aan de verscheidenheid van liefdes die er zijn. Ik zou het heel mooi vinden wanneer ouders en leerkrachten op zo’n dag eens niet voor het voorspelbare verliefdheidsverhaal zouden kiezen, maar juist wel voor 'De boer en de dierenarts’. Milja Praagman in haar atelier

Wat vinden jullie mooi aan de verliefdheid tussen de boer en de dierenarts?

Milja: Ik zag het op papier gebeuren, in het eerste boek dat ik samen met Pim maakte, ‘Het lammetje dat een varken is’. Het voelt voor mij daardoor als heel oprecht en heel echt. Alsof wij dat niet hebben bedacht, maar de boer en de dierenarts in het boek het zelf hebben meegemaakt. Er sprong een vonk over. Zoals het in de liefde vaker gaat: je hebt er niet zoveel over te zeggen.

De boer en de dierenarts werden dus eigenlijk al verliefd in ‘Het lammetje dat een varken is’?

Milja: Ja, ik was bezig met de plaat waarin de boer voorzichtig plaatsneemt naast de behandeltafel waarop het lammetje staat. En toen zag ik echt vonken overspringen tussen de boer en de dierenarts. Dat verzin ik niet. Volgens mij had ik op dat moment zelfs Pim aan de telefoon en vertelde ik dat aan hem. Het heeft gewoon zo moeten zijn! It was meant to be.

Pim: Vanaf het moment dat Milja mij vertelde over de plotselinge verliefdheid, kon ik niet meer op een andere manier naar de illustraties kijken. Die twee waren écht verliefd, dat spatte gewoon van de pagina’s af! Ze verdienden dan ook een tweede boek. Dus nog voordat ons eerste boek verschenen was, hadden Milja en ik weer een nieuw project.

De boer en de dierenartsJullie eerste boek was een groot succes en werd lovend ontvangen. Verwacht je dat dat ook bij dit boek zal gebeuren?

Pim: Dat weet ik niet. Ze hebben allebei een LHBT-thema, maar zijn qua verhaal natuurlijk wel verschillend. ‘Het lammetje dat een varken is’ werd overwegend positief ontvangen, maar er waren ook wat kritische reacties over het onderwerp. Sommige mensen dachten dat kinderen er te jong voor waren. Vaak vinden die ouders het zelf moeilijk of ingewikkeld, terwijl die kinderen nog geen last hebben van vooroordelen en het juist heel leuk vinden. Ik verwacht nu weer kritische reacties. In onze samenleving wordt heteroseksualiteit nog steeds gezien als ‘normaal’, als de norm. Dat zie je ook heel sterk in kinderliteratuur: over verliefdheid in kinderboeken wordt nooit moeilijk gedaan, totdat het gaat over twee mannen of twee vrouwen. Dan mogen we kinderen er ineens niet mee lastig vallen. Belachelijk, homoseksualiteit en kinderboeken gaan juist heel goed samen!

Milja: Ik weet het ook niet. Ik had zonet het allereerste interview voor dit prentenboek en de eerste vraag was weer dezelfde als die bij ‘Het lammetje dat een varken is’. Namelijk: is dit wel een geschikt onderwerp voor kinderen? Mijn antwoord was dat juist kinderen het niet als iets anders zien, dat zijn vrijwel altijd de volwassenen.

Pim, hoe lang heb je gewerkt aan dit verhaal?Pim Lammers

Pim: Het verhaal kwam eigenlijk heel snel. En dat is vooral te danken aan de illustraties van Milja. Zij tekende als boer een hele lieve, maar ook verlegen man. Zo kwam ik al snel op het idee dat de boer te verlegen is om het aan de dierenarts te vertellen. Dit zat eigenlijk al verstopt in de tekeningen. Ook de geïllustreerde dieren waren erg inspirerend: je ziet meteen dat het hele leuke dieren zijn, maar dat ze ook eigenwijs en ondeugend zijn. Aan de hand daarvan bedacht ik verschillende manieren waarop ze de boer voor de gek zouden houden, zoals een koe die haar vlekken groen schildert.

Milja, vond je het moeilijk om dat verliefde gevoel te tekenen?

Milja: Nee, omdat ik het zag gebeuren terwijl ik ze tekende. Als ik op zoek ben naar nieuwe personages, dan begin ik vaak met schetsen. Als ze ineens echt gaan leven, weet ik dat ik mijn personages gevonden heb. Daarna leef ik me volledig in hen in. Terwijl ik aan dit boek werkte, leek ik zelf wel verliefd: ik vergat voortdurend van alles. Wanneer ik lachende mensen teken, merk ik dat ik zelf ook steeds met een grote glimlach op mijn gezicht zit te tekenen.

Waarom is dit volgens jullie een belangrijk prentenboek?

Pim: Wat ik belangrijk vind bij een boek over homoseksualiteit, is de manier waarop dat een rol speelt. In veel kinderboeken wordt homoseksualiteit gepresenteerd als iets dat bijzonder is of als iets dat problemen geeft. Dat wilde ik in ons boek niet. In ons boek is heteroseksualiteit dan ook eindelijk eens niet de norm. Dat de boer verliefd is op een man, daar wordt dan ook helemaal niet moeilijk over gedaan. Het wordt eigenlijk niet eens benoemd, het is gewoon zo!

Tot slot: hebben jullie zelf al zo’n grote verliefdheid ervaren?

Pim: Ik was op de basisschool heel erg verliefd op een meisje uit mijn klas, maar ik durfde haar natuurlijk niets te vertellen. Wat als ze ‘ik niet op jou’ zou zeggen? Gelukkig had ik vrienden die ervoor zorgden dat ik steeds naast haar kwam te zitten! Zo kregen we uiteindelijk verkering. Eigenlijk ging het bij mij precies zoals bij de boer. Hij wordt ook geholpen door zijn vrienden: zijn dieren zorgen ervoor dat de boer en de dierenarts bij elkaar komen.
Benieuwd naar het boek? Bestel het nog voor Valentijn!
De boer en de dierenarts
Verschijnt in februari 2018