Alles begon toen… ik het idee had om eens lekker gek te doen. Wat als er iets gebeurt in je leven dat alles op zijn kop zet? En niet zomaar op zijn kop, want dat kennen we ondertussen wel: de kat die in de boom klimt en die jij er als dappere jongen uithaalt, waarna je besluit om later bij de brandweer te gaan. Of een cavia die op je hand plast, waarna je besluit om nooit dierenarts te worden (echt gebeurd, helaas). 

Nee, wat als er echt iets zots gebeurt? Bijvoorbeeld een kat krijgen die een tijger blijkt te zijn. Of een pratende pop die de wereld wil veroveren. Een normaal mens zou er schrik van krijgen en niet meer durven te bewegen. Maar ook dat wilde ik graag op zijn kop zetten. Dus begon ik aan een boek. Met Stijn en Paulien in de hoofdrol. Stijn en Paulien vinden het allemaal doodnormaal, zoals kinderen wel meer dingen doodnormaal vinden (zoals touchscreens, rare presidenten en gratis wifi).

En wat dan? Wat als de wereld op zijn kop staat? Wel, misschien is dat niet eens zo erg. Want de mens heeft een onhoudbare drang om terug naar het oude te gaan. Facebook, Über, Google en Netflix hebben ook de wereld op zijn kop gezet, maar zijn niet meer dan digitale versies van sociaal contact, (weliswaar betaald) ‘liften’, de Winkler Prins en de videotheek. We doen wat we kennen, alleen soms op een andere manier. Voor de pratende pop van Paulien zijn er nog individuen geweest die de wereld wilden veroveren. Maar misschien dwaal ik hier een beetje af.

Paulien en Stijn reageren totaal anders op hun wonderlijke avontuur. Stijn vindt het niet meer dan logisch dat iedereen zijn ideeën volgt, terwijl Paulien blijft geloven dat haar pop misschien toch wel iets goeds in de zin heeft. En daarom zie ik hen graag, daarom schrijf ik graag over hen. Omdat ze handelen vanuit een kinderlijke naïviteit, waarbij volwassenen denken: ‘Zie je dat dan niet?’, terwijl kinderen eerder ‘Ja, zou ik misschien ook doen’ overwegen. En dat maakt het als schrijver zo mooi, dat je even ook ‘Ik zou dat ook doen’ kunt denken.Alles begon toen… gaat over dromen. Dromen die elk kind wel eens heeft. Superheld worden is niet vanzelfsprekend, maar wie weet zit het geluk gewoon in het volgende cadeau. Ik wed dat er na het lezen van het verhaal heel wat kinderen zullen proberen om vuile praat uit hun pop te halen of hun kat aanmanen om de hond van de buren aan te vallen. Stichtend zijn is niet meteen de bedoeling. Gewoon wegdromen, de ene gebeurtenis nog gekker maken dan de vorige. En die draaikolk aan gebeurtenissen ergens laten stranden, zodat je steeds sneller gaat lezen, benieuwd naar wat gaat komen.

En niet alleen de kinderen. Ook de ouders willen weten wat er gaat gebeuren. (En gaan daarna stiekem op zoek naar het ultieme cadeau voor hun kind: een iets te eloquente pop of een rosse kat met verdachte strepen op haar rug.)

- Jonas Boets (met dank aan Isabelle Geeraerts voor een kijkje in haar schetsmap!)

Ben je benieuwd naar Paulien en haar pratende pop?
Wil je weten wat er gebeurt met Stijn en zijn tijger? 
Bestel het boek hier

 

 

 

 

Vraag je je af hoe een 2-kleuren druk in zijn werk gaat?
Bekijk het stappenplan van Isabelle Geeraerts!