Het ontstaan van 'Drakendal'

DrakendalEnkele jaren geleden kreeg ik een vraag. Of ik geen verhaal wilde schrijven voor een kind dat erg leed onder de nevenwerkingen bij de behandeling van kanker.
Alhoewel ik me de laatste jaren erg heb gedistantieerd van boeken met een thema, in opdracht, bleef deze vraag toch hangen. Wat betekent dit voor een kind: vechten voor je leven zonder wapens, voortdurend pijn hebben en niemand die je een antwoord kan geven op ‘waarom ik?’. De dreiging van een schijnbaar onoverwinnelijk monster, van vallen en weer opstaan. Van het zwaard dat boven je hoofd blijft hangen, ook als je genezen wordt verklaard.
Vier jaar geleden begon ik eraan, maar ik voelde al vlug dat het niet vlotte. Ik bleef gevangen in de opdracht met als kernwoorden: kanker, kind, pijn, overwinnen enz.
Ik moest afstand nemen, eerst andere dingen doen zoals schrijven, schilderen, koken, mijn kinderen en kleinkinderen ontvangen, lezen en veel meer.
Maar die vraag bleef in mijn hoofd. Als een vervelend insect dat doorheen mijn gedachten zoemde.
En opeens was daar die oplossing. Ik moest een verhaal schrijven over ieder van ons, kind of volwassene; allemaal hebben we vroeg of laat iets te overwinnen. Wat het ook kan zijn: verdriet, scheiding, dood, afscheid nemen, ziekte of iets dergelijks. Iedereen die oud genoeg is om terug te blikken kan zeggen waar hij of zij door een dal is moeten gaan en wat of wie de tegenstanders waren die ze moesten overwonnen worden.
Ik ben altijd gefascineerd ge weest door oude mythische verhalen en sprookjes. En ik ben niet de enige. Een draak wordt beschouwd als onoverwinnelijk. Hij is zo oud als de wereld zelf en niemand kan hem doden. We kunnen hem alleen overwinnen of bedwingen. Vele beelden hiervan zien we terug in  afbeeldingen of beelden aan kerken. Ridder Joris of de aartsengel Michaël op hun paard gezeten en die met een lans de draak op de grond proberen te bedwingen.
Zo ontstond Drakendal.
Een meeslepende, magische pageturner - Met schitterende fantasy-illustraties - Een spannend, mythisch verhaal over moed, jezelf zijn en avonturen en ervaringen die je tekenen voor het leven. Zo staat het beschreven.
Kristien Dieltiens

 

Over het boek

DrakendalFree Souffriau over het boek: 'een magisch verhaal over moedig zijn en voor het goede kiezen. Ook over hoe een mens bijna alles kan overwinnen als hij maar doorzet. Dit verhaal is een riem onder het hart voor alle kinderen die op de proef worden gesteld door het leven. Het is een fantastische reis vol levensgrote uitdagingen, waar zowel jonge als oude kinderen iets uit kunnen leren.’

Free Souffriau las als een van de eersten het boek. Een vrouw die gestreden heeft tegen de draak die kanker heet en het ondier heeft overwonnen. Haar alter-ego is onoverwinnelijk. Mega Mindy is sterk en slim, dapper en onbevreesd, altijd met de moed en de wilskracht om het kwade te overwinnen. Maar Free kent de keerzijde. Het gevecht, het willen-opgeven, de kracht die ontwikkelt moet worden om niet-op-te-geven, het langzame genezen en weer opstaan. Het opnieuw geboren worden. Deze zin is ook van toepassing in dit filosofische avonturenboek.

 

 

Drakendal * Kristien Dieltiens & Seppe Van den Berghe * 11+ * 312 blz. * € 21,50