Wie is Sofie De Moor?

Ik werd in 1984 geboren in Lokeren. Daar werkte ik zo’n twaalf jaar als leerkracht. Ik leerde er heel wat kinderen lezen. Dat vond ik erg leuk. Nu woon ik met mijn man Wouter in Sinaai. Het is er heerlijk rustig. Ik schrijf er veel! Dat vind ik ongelooflijk fijn en bijzonder! Voor de rest ben ik een beetje abnormaal. Zoals iedereen, eigenlijk. Ik ben een beetje lief, een beetje dik en een beetje gek. Dat vind ik best oké.

Hoe ben je met schrijven begonnen?

In het tweede leerjaar werd ik ‘schrezewiet’. Dat betekent gek van schrijven + lezen. Soms deed ik dat zelfs tegelijkertijd. De kriebels zijn alleen maar toegenomen. Tot mijn man genoeg had van al mijn gefriemel. Hij stuurde me terug naar school. Daar leerde ik hoe je een verhaal goed opbouwt. Mijn leraar was ook ‘schrezewiet’. Hij vond dat ik het maar eens moest proberen: échte boeken schrijven. Dat heb ik gedaan. En ik heb er helemaal geen spijt van.

Begin deze maand is je tweede boek verschenen: Helemaal overstuur. Vertel daar eens iets meer over.

Volgende maand gaan Lenn en Mo met de fiets op sporttweedaagse. Er is maar één probleem: Mo kan niet fietsen. Daarom geeft Lenn hem op woendagnamiddag fietsles. Tijdens één van die lessen zien ze Lenns papa. Die heeft Lenn sinds de scheiding niet meer gezien. Lenns papa stapt in een auto en rijdt weg. Lenn beslist hem achterna te gaan. Vinden ze hem terug? En leert Mo fietsen voor de tweedaagse? Dat kom je te weten in het boek.

Het is geen rechtlijnig verhaal geworden?

Nee, helemaal niet. De hoofdstukken spelen zich afwisselend in het heden en het verleden af. Meer zelfs: de hoofdstukjes die zich vroeger afspeelden, gaan terug in de tijd. Helemaal op het einde van het boek wordt Lenn geboren. Dat kan je als lezer verwarrend vinden. Zeker in het begin van het boek. Maar zodra je snapt hoe het werkt, kan je lekker doorlezen!

Sluit dit boek aan bij het thema van de Jeugdboekenmaand 2019: 'Vriendschap'?

Ja, absoluut! Mo en Lenn zijn vier handen op één buik. Lenn wil Mo leren fietsen. Mo wil Lenn dan weer helpen om zijn papa terug te vinden. Ze steunen elkaar door dik en dun.

Wat doe je nog naast boeken schrijven?

Ik ben een bezige bij. Naast het verzinnen van verhalen, schrijf ik voor KLAPmagazine! Dat is een maandblad voor kinderen over de actualiteit. Drie keer in de week geef ik lessen schrijven aan volwassenen. Ik leer hun hoe je een boek maakt. Vakanties vul ik met het geven van schrijfworkshops aan kinderen. We spelen dan taalspelletjes en schrijven korte verhalen of gedichten. Daarnaast geef ik heel graag lezingen. In bibs en scholen vertel ik over mijn boeken en over schrezewiet zijn.

Wil je graag een lezing meevolgen? Of wil je meer weten? Bezoek mijn website: www.sofiedemoor.be   

Helemaal overstuur, door Sofie De Moor en Esther Platteeuw (cover en binnenillustraties), isbn 978-94-6291-378-3, € 16,95