Tijdens de Jeugdboekenmaand, met als thema 'Wat doet kunst?', geven we leuke boekentips én doetips om ermee aan de slag te gaan! Deze opdrachten kan je in de klas uitvoeren, maar ze zijn ook erg leuk om gewoon thuis te doen.

TIP 1: Vuile vingers met creatieve doe-opdracht
Tip 1 Jeugdboekenmaand
Het eerste boek dat we presenteren is Vuile vingers, een mega-dik doe-boek met meer dan 30 creatieve, uitdagende en speelse activiteiten. Dus doe vooral lekker mee en geniet, knip, plak, smos, spetter, ontdek en experimenteer erop los samen met dat jong geweld!

Doe-opdracht:
Heel dit boek staat natuurlijk boordevol creatieve tips. In de foto hierboven zie je drie creatieve projecten uit het boek: knuffelkussentjes, schaaltjes uit zoutdeeg en agaten maken met waterverftechniek.
Dit zijn de vijf stappen voor de agaten:

1. L
aat doorschijnende lijm uit een tube druppelen terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt boven je blad.
2. Wanneer de lijm droog is, doop je je penseel in water en schilder je een cirkel over de opgedroogde lijm heen.
3. Nu je blad nog nat is, doop je je penseel in de ecoline. Schilder langs de rand van de natte vlek. Zie je hoe de verf zich mengt met het water? Je kan nog enkele druppels ecoline laten vallen in het midden van de natte vlek.
4. Strooi dan een beetje zout over de natte verf. Je kan zowel dikke als fijne korrels uittesten.
5. Als laatste strooi je er de koffiekorrels over. Is je blad niet meer nat? Dan kan je altijd enkele druppels water laten vallen op de cirkel. Je ziet hoe de koffie zich mengt met het water en de verf.


TIP 2: Wat ik mooi vind met lestip ‘Mooi doosje’
Tip 2 Jeugdboekenmaand
In dit prentenboek denkt Max na over wat hij mooi vindt. Een uniek aanknopingspunt om met jonge kinderen na te denken over wat ‘mooi’ of ‘bijzonder’ is.

Doetip:
Overloop met de kinderen wat Max mooi vindt. Vinden zij dat ook mooi? Waarom wel of niet? Laat ze een doosje meebrengen en er een ‘mooi doosje’ van maken, door het te beschilderen met de eerste letter van hun naam. Laat ze de komende week dingen in dat doosje verzamelen dat ze mooi vinden. Bekijk dit op het einde van de week samen met de kinderen: wat zit er allemaal in de mooie doosjes, wie wil daar iets over vertellen?

TIP 3: Het geheim van de Vlaamse meesters met lestip ‘Monsterlijke collage’
Het geheim van de Vlaamse Meesters
In dit spannende avonturenverhaal kom je heel wat te weten over de Vlaamse Meesters. Een unieke mix van fictie en non-fictie, met fotomateriaal van kunstwerken.

Doetip:
In het boek wordt onder andere de kunst van Bruegel uitgebreid beschreven. Zijn monsters zijn vaak samengestelde wezens: een vadsige pad met mensenarmen, een reuzengarnaal met mosselschelpen als vleugels … Laat de kinderen lichaamsdelen van mensen en dieren uitknippen uit magazines en tijdschriften. Daarmee kunnen ze zelf hun Bruegeliaanse monsters samenstellen. Gebruik ze eventueel nadien voor een monsterlijk schimmenspel.

TIP 4: Zet de boel op stelten met Hugo

Hugo zet de boel op stelten
In Hugo zet de boel op stelten maakt krokodil Hugo samen met de andere dieren in het bos een circusshow.

Doetip:
Spreek met de kinderen over circus en kunst: is circus ook kunst? Waarom wel of niet? Toon enkele prenten uit het boek: vinden ze dit mooi, spannend, grappig, ... om naar te kijken? Geef per twee of drie kinderen een circusattribuut en laat ze hier een 'voorstelling' mee maken van 30 seconden. Bespreek na: maakte iedereen iets unieks, anders, van zichzelf, ...

TIP 5: Groeten uit het ondergrondse met creatieve schrijfopdrachten
Groeten uit het ondergrondse
Groeten uit het ondergrondse is een boek met 8 kunstwerken, 8 verhalen die erbij horen en 16 creatieve schrijfopdrachten.

Creatieve opdracht:
Laat de kinderen een blanco boekje/schriftje uitkiezen en laat ze daarin de verschillende schrijfopdrachten die beschreven staan in het boek bundelen. Nadien kunnen de kinderen in elkaars boekje duiken.