Tijdens de Jeugdboekenmaand, met als thema 'Wat doet kunst?', geven we leuke boekentips én doetips om er thuis mee aan de slag te gaan. Hier krijg je een tweede lading leuke tips en inspiratie om ook komende weken toffe dingen samen met de kinderen te doen!

Onze eerste lading Jeugdboekenmaand doe-tips vind je hier

TIP 6: Stap in de wereld van de kleine Panamarenko
De kleine Panamarenko
In De kleine Panamarenko krijg je een unieke inkijk in de jeugdjaren van de kunstenaar Panamarenko, die gevuld zijn met vliegen, vogels, vliegtuigen en duikboten.

Doe-tip voor thuis: laat de kinderen een voer- of vliegtuig ontwerpen met kosteloos materiaal. De enige limiet is hun verbeelding. En daarna het tuig uittesten in de tuin of op de stoep! (Vanaf 8 jaar)

>> Bestel het boek


TIP 7: Ga met prinses Arabella naar het museum
Prinses Arabella in het museum
In Prinses Arabella in het museum ontdekt Arabella bekende, hedendaagse kunstwerken. Een bijzonder prentenboek om met de jongste kinderen over kunst te praten.

Doe-tip voor thuis: maak een spin uit ijzerdraad. Plooi de draad tot een lijfje, bevestig er 8 poten aan en omzwachtel het lijfje daarna nog een paar keer. Extra idee: hang de gratis poster bij het boek op in je kamer. (Vanaf 5 jaar)

>> Bestel het boek


TIP 8: Zoek de originele kunstwerken in Op zoek naar mij
Op zoek naar mij
In Op zoek naar mij dwaalt Kitoko door een museum, valt in slaap en droomt dat hij terug in Afrika is. De bijzondere illustraties in Op zoek naar mij verwijzen naar bekende schilderijen.

Doe-tip voor thuis: bekijk de pagina van het familieportret. Bespreek wat je ziet: de harde lijnen, effen vlakken, zijdelingse portretten, ... Maak nu zelf een familieportret in deze stijl. Gebruik een zwarte viltstift voor de contouren, ledematen, haren, accessoires. Schilder de vlakken met plakkaatverf. (Vanaf 5 jaar)

>> Bestel het boek


TIP 9: Maak je eigen 'Bic Art' met De kleine Fabre
De kleine Fabre
De kindertijd van kunstenaar Jan Fabre zat vol kwajongensstreken en experimenten. Zijn grenzeloze fantasie bracht hem soms in de problemen...

Doe-tip voor thuis: Toon een paar voorbeelden van Fabres 'bic art'. Print een leuke boekcover af in zwart-wit en laat je kind die bewerken tot een bic-kunstwerk. (Vanaf 8 jaar)

>> Bestel het boek


TIP 10: Muziek en de graphic novel Imagine Mosul
Imagine Mosul
Imagine Mosul is een bijzondere graphic novel, voor oudere lezers vanaf 15 jaar. Het boek is gebaseerd op de documentaires van Rudi Vranckx over het belang van muziek in moeilijke tijden. Hoe toepasselijk kan het zijn?

Doe-tip is dan ook gewoon: lees het boek, speel 'Imagine' of luister ernaar en geniet van de troostende en verbindende kracht van muziek.

>> Bestel het boek