Ook De Eenhoorn kiest kleur tegen pesten. En die kleur is veel tinten geel en oranje met een beetje blauw, de kleuren van het nieuwe boek ‘Kip zonder kop’ van Moniek Vermeulen en Maarten Zerelik. Het is een boek dat pesten bespreekbaar kan maken. Een boek over woorden die pijn doen.

Pesten blijft namelijk een groot probleem, met meer dan de helft van de Vlaamse jongeren die wel eens met pestgedrag in aanraking komen. Daarom zijn boeken die kunnen helpen van groot belang, want lezen en spreken over pesten helpt. In begrijpbare taal zien kinderen emoties die ze zelf voelen bij herkenbare personages. In ‘Kip zonder kop’ zien ze hoe de woorden van Haan pijn kunnen doen. Zeker voor Alice, die wat kleiner en bruiner is dan de andere kippen. Maar wat als de woorden plots eens tegen Haan gericht zijn?

 

 

 

 

We geven je vier tips om met je kind over pesten te praten aan de hand van het boek:

1.Luister naar je kind

Laat je kind zijn eigen verhaal doen. Kent hij/zij ook iemand zoals Haan of Alice? Wat doet die pestkop dan precies dat pijn kan doen? Welke woorden gebruikt hij?

2. Bespreek hoe pesten kan voelen

Hoe voelt het pesten voor Alice of voor iemand anders die gepest wordt? Soms is er pijn door daden en soms is er ook je-doet-me-verdriet-pijn door woorden. En hoe voelen de anderen in de groep zich als ze dit zien gebeuren?

3. Bedenk manieren om pesten op te lossen

Wat kan je doen om Alice zich beter te laten voelen? Hun kun je Haan zijn fout te laten inzien? Hoe gebeurt dat in het boek?

4. Benadruk dat pesten kan stoppen

Pesten hoeft niet iets te zijn dat altijd zal blijven duren. Er is altijd een oplossing en je zult altijd ergens hulp kunnen krijgen.

 

Andere boeken die pesten bespreekbaar kunnen maken vind je hier.

Heb je vragen over pesten of ben je op zoek naar hulp, dan kun je hier terecht.