De zomervakantie komt eraan. Veel kinderen hebben een heel jaar lang grondig geoefend op het technisch lezen. Hoe zorg je ervoor dat dit niet verloren gaat tijdens de vakantie? Hoe maak je het oefenen leuk, gevarieerd en speels genoeg? Het motto is: zorg dat (blijven) AVI-lezen een moment wordt om naar uit te kijken tijdens je vakantie.

Lies en Wies, en Moppen op een bordjeLees elke dag 10 minuten

Lezen hoeft niet lang te duren. Zeker niet in de vakantie. Oefen elke dag een tiental minuten. Zo blijft het kort en interessant. Gebruik korte drieminuut-verhaaltjes en stripjes uit een boek als Lies en Wies. Of lees één of twee mopjes uit een AVI-moppenboekje zoals Moppen op een bordje.
    

 

 

kleurplaatlezen én doen

Eerst lezen, dan doen! Kinderen vinden het altijd fijn om na het lezen een spelletje spelen of activiteit te doen die aansluit bij het boek. Zo verwerk je niet alleen de inhoud van het boek, maar maak je er ook een interactief speelmoment van. Maak zelf een leuke memory met woorden en tekeningen uit het boek. Zoek een mooie kleurplaat om in te kleuren. Of put uit de lessuggesties die gemaakt zijn bij de boeken. Daar zitten leuke werkblaadjes en doe-spelletjes in die je ook thuis kan gebruiken.

 

 

Assepoesterlees een bekend sprookje: voorlezen en zelf lezen

Kies een verhaal dat kinderen al kennen. Lees bijvoorbeeld sprookjes op een heel laag AVI-niveau. Kinderen weten wat er gaat komen en begrijpen het verhaal veel gemakkelijker. Zo kunnen ze zich zonder frustraties focussen op het technisch lezen. Een extra leuke tip: het sprookje Assepoester is een AVI-leesboekje, maar ook een prentenboek van dezelfde illustrator. Hiermee kan je dus eerst het verhaal voorlezen en het kind dan zelf laten lezen.

 

 

Lees je slimlees eens een ander genre

Kinderen hoeven niet altijd fictie te lezen. Misschien genieten ze wel veel meer van een leuk non-fictieboek op hun niveau. Denk bijvoorbeeld aan de frisse leesreeks ‘Lees je slim’. Daarin komen kinderen alles te weten over dieren in het bos, de tuin, thuis of op de boerderij. Zeker leuk bij een uitstapje naar de kinderboerderij, het bos of de zoo!

 

 

 

Een reus van een beerlees de hele zomer lang

Sommige AVI-boeken gaan een hele zomer mee. Een dik groeiboek zorgt voor wekenlang leesplezier en een volwaardig, spannend verhaal. Stap voor stap worden de verhalen moeilijker, zodat de kinderen blijvend uitgedaagd worden. Kies bijvoorbeeld voor Een reus van een beer, dat groeit van AVI M3 tot M5, en het spannende avontuur van een jonge beer vertelt.

 

 

 

AVI folderlees iets dat je leuk vindt

Leesverhalen komen in allerlei vormen en maten. Maak een bewuste keuze uit het grote aanbod. Selecteer op thema, lengte, auteur en/of illustrator. En vooral: kies iets dat het kind leuk zal vinden. Gebruik onze handige AVI-folder als leidraad.