Zelf een Lotje verjaardagsfeestje organiseren

Ben je op zoek naar een leuk thema voor een verjaardagsfeestje? Lotje is jarig is een fijn boek waar je veel inspiratie uit kunt halen! De Eenhoorn hield een scholenwedstrijd waarin de scholen werden uitgedaagd om een leuk en creatief feestje te geven voor de verjaardag van Lotje. We kregen meer dan 200 inzendingen, en haalden daar deze tips en leuke knutselideeën uit. Dat wordt een onvergetelijk heksenfeest!

Heksentaart


Op een feestje kan een taart natuurlijk niet ontbreken. Zelf slaagt Lotje er niet in een taart te toveren, dus gaat ze een taart kopen. Maar jij kan er gewoon zelf eentje bakken.
Dankzij de griezelige versieringen wordt deze taart dé hit van elk feestje.

De taart

1 Verwarm de oven voor op 180 °C.
2 Doe 200 g boter en 200 g suiker in een mengkom en klop tot een zacht en romig beslag.
3 Klop er een voor een 4 eieren onder.
4 Doe 200 g zelfrijzende bloem erbij.
5 Klop tot een licht en luchtig geheel.
6 Giet het beslag in een beboterde cakevorm. Bak voor 25 minuten. Test of de cake gaar is door er met een vork in te prikken: komt de vork er droog uit, dan is de cake klaar!

De chocolade-laag
Doe 250 g gesmolten chocolade in een kom. Kook 235 room kort (heel kort!). Giet dan de room over de chocolade en klop tot een glad mengsel. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het dan over de cake.

De afwerking
Als je de taart van het boek heel leuk vindt, giet je de chocolade-laag over de taart, en versier je die met snoepwormen en chocoladespinnen. Je kan natuurlijk nog heel wat andere dingen bedenken.
 Versiering

Vergeet zeker niet de feestzaal te versieren. Mooie heksenslingers kun je heel makkelijk zelf maken. Uitknippen, inkleuren, beschilderen, beplakken ...  alles is mogelijk.Verkleden

Knutsel je eigen Lotje feestkleren. Lotje heeft altijd een zwart jurkje met een gestreepte rood-witte legging en T-shirt aan. Dat maak je gemakkelijk zelf. Koop een groot zwart T-shirt dat tot op je knieën valt, een wit T-shirt met lange mouwen, en een witte legging tot aan je enkels. Knip de mouwen van het zwarte T-shirt. Leg je witte T-shirt en legging op een groot stuk karton. Schilder met rode verf strepen op de armen en benen. Klaar! Je kan natuurlijk ook een rood-wit t-shirt met strepen onder een zwart jurkje aandoen.Nu wordt het tijd voor Lotjes verjaardagskroon. Eerst maak je een zwarte heksenhoed. Dat doe je door de volgende vorm uit te knippen uit zwart papier. Zorg dat de cirkel groot genoeg is voor je hoofd. Tip: Meet eerst je hoofd met een lintmeter om te zien hoe groot de buitenste cirkel moet zijn. Rol de driehoek op tot je een kegel krijgt, en lijm of plak de randen aan elkaar.
Deze mooie heksenhoed moet nu natuurlijk nog een verjaardagskroontje krijgen. Pak een vel geel papier en plooi het rond je nieuwe heksenhoed om te zien hoe groot je kroon gaat zijn. Zet een streepje waar het papier elkaar raakt. Knip het papier hier af. Nu knip je driehoeken uit één van de lange kanten van het papier, en maak je een kroon. Je plakt de uiteindes aan elkaar. Plaats de kroon op je heksenhoed, en voor je het weet word je de ster van het verjaardagsfeestje.

Muziek

Bij elk verjaardagsfeestje hoort leuke muziek. Zoek een paar liedjes op van de Lotje musical op YouTube. Die vormen de perfecte achtergrondgeluid voor je feestje. Wil je er ook een heksendans op doen?


Knutselen en voorlezen

Een Lotje-popje knutselen is een leuke activiteit voor je feestje.
1.    Maak eerst een lijfje uit leeg wc-rolletje. Schilder het zwart.
2.    Maak een hoofdje door een cirkel uit te knippen. Teken er een gezichtje op en plak het op de bovenkant van het rolletje.
3.    Maak Lotjes haar. Knip gele wollen draad (of geel papier als je geen draad hebt) in stukjes van ongeveer 2.5cm en plak die op haar hoofd.
4.    Knip een kleine heksenhoed en kroon uit papier, en plak die op het haar.
5.    De armen en benen maak je met muizentrapjes. Gebruik hiervoor een strook wit papier en een strook rood papier.

Voor deze leuke Lotje kan je ook een heksenbezem maken. Zoek wat kleurrijke rietjes en plak er kleurige tape raffia aan.Vergeet niet om het boek Lotje is jarig voor te lezen. Zoek mee naar Poes en kijk door de deurtjes. Een leuke verteltas maakt het nog interactiever.
Of speel zelf het verhaal na en geef een toneeltje voor alle ouders als ze hun kinderen komen ophalen. De jarige is natuurlijk Lotje. Laat de andere kinderen heksen spelen. Iedereen heeft andere talenten en hobby’s en kan een andere soort heks zijn. Ben jij een dierenheks? Of een knutselheks? 
Ontdek hier alle boeken van Lotje.