Mijn schaduw en ik

Mijn schaduw en ik

Illustrator: Isabelle Vandenabeele

Schrijf een beoordeling over dit product

In voorraad

Artikelnummer: 9789058382856

€ 14,50
Incl. BTW

Mijn schaduw en ik zijn de allerbeste vrienden. Hij is altijd bij me, ook als ik hem niet zie. Mijn schaduw gaat elke dag met me mee naar school, ook al vindt hij dat saai. Hij gaat veel liever naar de speeltuin of het zwembad. 's Nachts is mijn schaduw zijn eigen baas. Zodra het licht uitgaat, klimt hij uit het raam. Hij begeleidt de katten op zijn accordeon, vist op de sterren en reist de wereld rond. Mijn schaduw treedt vaak op in Chinese theaters en besluipt panters in Zwart Afrika. 's Ochtends, als ik naar school ga, slentert mijn schaduw doodmoe achter me aan. Wat wil je ook, na zo'n nacht?


Download hier de lestips bij dit boek.

Recensie

Details

'Met de Boekenpauw heeft de jury respect willen betonen aan iemand die binnen haar eigen herkenbare stijl met elk nieuw boek zoekt naar vernieuwing en stappen zet naar steeds gedurfder uitbeelding. Zij blijft trouw aan haar favoriete techniek: de forse, expressieve houtsnede. Maar haar figuren zijn in dit boek beweeglijker dan voordien. Door haar hoofdpersoon een gezel te geven schept ze de mogelijkheid om de twee figuren met elkaar te laten communiceren, spelen, dansen lijkt het soms. Zij voegt aan haar houtsneden niet minder dan drie primaire kleuren toe. Haar prenten worden er niet zoeter van, wel verrassender, exotischer. Het effect is verbluffend. Je bent als lezer net een beetje aan het kleurengeweld gewend geraakt als in het tweede deel van het boek de tweede hoofdrolspeler ineens wit wordt: spookachtig, ijl, transparant. De kleuren van de nachtelijke stad, het woud, de onderzeewereld en Donker Afrika worden er des te exuberanter door. De kracht en de durf van de houtsneden worden ondersteund door de belettering en de vormgeving die de prenten alle ruimte geeft.' (Juryverslag Boekenpauw, februari 2006)

'Het verhaal van Pieter van Oudheusden gaat over een jongen en zijn schaduw. [...] Het is komisch, scherp verteld en zet de kijker/lezer op een overzichtelijke manier aan het denken. [...] Isabelle Vandenabeele zal wel niet per ongeluk de sfeer van fotonegatieven hebben gezocht. Lichte dingen zijn zwart, en donkere dingen licht. Alles lijkt andersom. Alsof we de wereld zien door de ogen van de schaduw.' (De Volkskrant, april 2004)

'Leuk is hoe de jongen zijn eigen gevoelens projecteert in zijn schaduw en hoe hij fantasierijk de nachtelijke uren van zijn schaduw invult. Isabelle Vandenabeele stapte buiten de verwachte paadjes van licht en donker en maakte bij de tekst houtsneden in felle kleuren. Met kleurcontrasten, grafische patronen en een gedurfd lijnenspel creëert ze een aparte sfeer. Een artistiek prentenboek dat getuigt van een sterke ver'beelding'.' (De Bond, mei 2005)

Extra informatie

Extra informatie

Bekroond Boekenpauw
Herdruk 2de druk
Soort prentenboek
Thema droom, fantasie, schaduw
Leeftijd 5+
Omvang 32 blz.
Formaat 26,5 x 20,5 cm
Uitvoering hardcover
Verschijningsdatum 01/02/2005
NUR code 273
Auteur Pieter van Oudheusden
Illustrator Isabelle Vandenabeele
ISBN Nummer 9789058382856