Paultje, echt geen jongen

Paultje, echt geen jongen

Auteur: Brigitte Minne
Illustrator: Joris Thys

Schrijf een beoordeling over dit product

In voorraad

Artikelnummer: 9789462911246

€ 15,95
Incl. BTW

Een ontroerend verhaal voor tieners over transseksualiteit in een tijd waarin dat onderwerp onbespreekbaar was.

De jaren 50 van de vorige eeuw. Paultje heeft een zware steen in zijn buik. Hij wil liever een meisje zijn. Maar dat is niet naar de zin van zijn vader. Hij dwingt zijn zoon in cowboypakjes, overlaadt hem met soldaatjes en ander ‘jongensspeelgoed’. Ook al past Paultje zich aan – hij wil zijn ouders geen verdriet aandoen – , toch blijft diep in hem Paulien wonen. Bij zijn grootmoeder vindt hij een geestverwant. Zij begrijpt zijn pijn. Maar wanneer Paultje 16 jaar is, wordt het dubbelleven hem te veel ...

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury 2017-2018.

Blader door het boek

Voor leerkrachten:
Ga naar de lestips bij dit boek

Jeugdboekenmaand 2017

Recensie

Details

'Minne hanteert een zuiver taalgebruik, maar ze laat haar personages vrij in hun doen, hun laten en hun praten. Ze oordeelt niet, en dat maakt van Paultje, echt geen jongen een indringend, scherp tijdsdocument.' (Ziezo magazine, maart 2016)

'Brigitte Minne probeert om dit moeilijke onderwerp transseksualiteit aan te pakken. Ze slaagt erin, om op een eenvoudige en toch integere manier, een blik te werpen op het complexe leven van Paultje/Paulien.' (Leeswijzer, juni 2016)

'Minne schrijft met gevoelige pen dit chronologische verhaal dat je meesleurt in de gevoelswereld van het hoofdpersonage. Helderheid, geloofwaardigheid en herkenning zijn hierbij grote troeven. (...) Een verrassend en helder verhaal dat je bijwijlen naar je strot grijpt en waar een harde realiteit en een gevoelige binnenwereld elkaar mooi 'bevechten'. Een must voor iedereen die met het onderwerp begaan is, voor alle anderen een rijke en intense leeservaring.' (Pluizuit, mei 2016)

Extra informatie

Extra informatie

Soort fictie
Genre waargebeurd
Thema transseksualiteit, anders zijn, ouder-kindrelatie
Leeftijd 12+
Omvang 176 blz.
Formaat 21,5 x 15 cm
Uitvoering hardcover
Verschijningsdatum 01/03/2016
NUR code 284
Auteur Brigitte Minne
Illustrator Joris Thys
ISBN Nummer 9789462911246